Dokonywanie trafnych wyborów żywieniowych
Warzywa, owoce i zbo?a s? zwykle ubogie
t?uszczu i nie maj? cholesterolu. Wi?kszo?? z nich to bogate ?ród?a
b?onnika, w?glowodanów z?o?onych i witamin.
Poni?ej znajduje si? kilka wskazówek dotycz?cych dokonywania zdrowych wyborów ?ywieniowych:
– Kokos jest du?y w t?uszcze nasycone, a oliwki
s? obfite w jednonienasycone t?uszcze i kalorie. ty
Powinien u?ywa? tych przedmiotów oszcz?dnie, aby ich unikn??
za du?o kalorii z t?uszczu.
– Gdy gotowane s? ziarna warzyw, t?uszcze nasycone
lub cholesterol jest nierzadko dodawany. Na przyk?ad jajko
?ó?tka wolno dodawa? do chleba b?d? cho?by makaronu.
– Warzywa przetworzone, konserwowane lub konserwowane mog?
maj? te? dodatek sodu. Lepiej wybra? warzywa ?wie?e b?d? mro?one.
– Orzechy i nasiona maj? zazwyczaj wysok? zawarto?? kalorii i
t?uszcz, chocia? wi?kszo?? t?uszczu jest wielonienasycona
lub jednonienasycone. Istnieje kilka odmian,
na przyk?ad orzechy makadamie, które i s? bogate
t?uszcz nasycony.
Pokarmy obfite w rozpuszczalny b?onnik s? ?wietne
równie? wybór. Przyk?ady obejmuj? otr?by owsiane,
p?atki owsiane, fasola, groszek, otr?by ry?owe, j?czmie? a
nawet miazga jab?kowa.
Zawsze, gdy szukasz zdrowych wyborów ?ywieniowych,
zawsze dbaj o przeczytaniu etykiety ?ywieniowej
lub informacje o jedzeniu. Mo?esz wtedy
okre?li?, co zawiera ?ywno?? oraz kiedy jest du?a
to faktycznie jest dla twojego cia?a.
M?drze dokonuj odpowiednich wyborów ?ywieniowych.