Garść wiadomości o witaminie A

Witaminie A nadano pierwszą literę alfabetu nazwy, ponieważ była toż pierwsza odkryta witamina. Stwierdzono, że witamina I jest mnóstwo zastosowań w organizmie, w tym utrzymuje oczy w zdrowiu, wspomaga wzrost komórek, a również pomaga wzmocnić układ odpornościowy. Wszelako witamina I istnieje nie tylko wchłaniana bezpośrednio, ale istnieje również wytwarzana przez organizm poprzez przekształcanie beta-karotenu w witaminę A.

Sama witamina A znajduje się w wielu produktach spożywczych, takich jak jaja, mleko, wątroba i mięso. Beta karoten, który organizm może przekształcić w witaminę A, znajduje się w wielu owocach i warzywach, szczególnie w tych o barwie czerwonej, pomarańczowej oraz zielonej. Najważniejszą kwestią do zapamiętania jest to, że spożywanie zbyt dużej ilości czystej witaminy A może być toksyczne. Istotne jest, żeby nie przekraczać zalecanego dziennego spożycia witaminy A. Rzeczywiste zalecane spożycie witaminy A różni się w zależności od wieku, płci i innych czynników danej osoby. Chociaż rzeczywista ilość spożytej witaminy A że być toksyczna, jeśli zostanie przekroczona zalecana dzienna porcja, istnieje znacznie wyższy limit ilości beta-karotenu, jaką można spożyć. Dlatego niezbędne jest, by skoncentrować się na zdobyciu jak największej liczbie beta-karotenu, który organizm może przekształcić w witaminę A, zamiast spożywać wielkie liczby czystych pokarmów bogatych w witaminę A.

https://fala-uderzeniowa-krakow.pl/dla-pacjenta/

Sporo osób pamięta, jak powiedziano im, że jedzenie dużej liczby marchwi pomaga widzieć w nocy i jest to zrobione witaminą A, która jest wykonywana z dużego poziomu beta karotenu, który wybiera się w warzywach. Inne pokarmy, które są wysoki poziom beta karotenu, jaki można przekształcić w witaminę A, to pomidory i ciemnozielone warzywa liściaste, takie jak szpinak. Beta karoten jest wykorzystywany nie wyłącznie do tworzenia witaminy A, ale tenże w sobie jest dobrym przeciwutleniaczem. Żaden z wchłoniętego beta-karotenu nie jest marnowany, bowiem nadmiar po przemianie w witaminę I jest wykorzystywany do zwalczania szkodliwych wolnych rodników w organizmie. Witamina A pomaga także zwalczać infekcje i choroby, pomagając tkankom wyściełającym różne części ciała, w tym oczy, usta, nos, gardło i płuca, rosnąć, a również naprawiać je, jeżeli są uszkodzone, aby zapobiec infekcji. Dzieci też potrzebują dużo witaminy A, by pomóc ich kościom oraz zębom w prawidłowym rozwoju.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *