Oleje do przygotowywania potraw
Ka?dy zna pokarmy, które nale?y je??, które poprawiaj? zdrowie,
chocia? sposób, w jaki gotujemy, ?e by? równie wa?ny.
Ni?ej ?ci?ga z olejów do kuchni
https://kardiolog-warszawa.waw.pl/badanie-ekg-warszawa/ |
1. Olej rzepakowy
Olej rzepakowy to popularny olej w?ród wielu lekarzy
twierdz?c, ?e ma mo?liwo?? obni?enia ryzyka
chorób serca. Olej ma nisk? zawarto?? t?uszczów nasyconych,
bogaty w t?uszcze jednonienasycone i oferuje to, co najlepsze
sk?ad kwasów t?uszczowych na tle innych olejów.
Mo?esz u?y? oleju rzepakowego do sma?enia, jako marynaty
a nawet podczas sma?enia w niskiej temperaturze. To jest
?agodny smak, który sprawia, i? ??istnieje to? dobry olej do potraw
które zawieraj? sporo przypraw. W przeciwie?stwie do innych olejów, to
nikt nie b?dzie kolidowa? ze smakiem posi?ku.
2. Oliwa z oliwek
oliwa z oliwek ma nader wyrazisty smak z ogromn? ilo?ci?
sk?adników zdrowych dla serca. Olejek jest bogaty
t?uszcz jednonienasycony, pomaga obni?y? poziom cholesterolu
poziomy i zmniejszaj? ryzyko raka. Jest tak?e bogaty
zawiera przeciwutleniacze i posiada bardzo d?ugi okres przechowywania.
Pomimo i? wolno go stosowa? do gotowania, to jest
najwytrzymalsze na surowo, np. z sa?atk? lub
sos do maczania. Kiedy u?ywasz go do gotowania, ty
nale?y podgrzewa? w niskich do ?rednich temperaturach, robi?c
pami?taj, aby unika? wysokiej temperatury.
3. Mas?o
Mas?o to jedno z produktów spo?ywczych, które jest od wielu,
du?o lat. Mas?o dobrze smakuje oraz jest ?ród?em
witaminy A tak?e innych witamin rozpuszczalnych w t?uszczach, takich jak
E, K, a nawet D. Mas?o jest te? wytwarzane z naturalnego
sk?adników, a nie chemicznie lub sztucznie
obrobiony.
Mo?esz u?y? mas?a do gotowania, pieczenia, a nawet jako
i rozprzestrzenianie si?. Mo?na go tak?e ??czy? z kremowymi sosami,
marynaty, pieczone potrawy, a nawet chleb.
4. Margaryna
Margaryna zosta?a po raz pierwszy wprowadzona jako alternatywa dla
mas?o wysokot?uszczowe. Jednak?e kiedy zosta? utworzony po raz pierwszy,
by? wype?niony t?uszczem trans, substancj?, któr? my
teraz wiem, podnosi z?y cholesterol.
Margaryna jako olej kuchenny dobrze smakuje, jest ni?sza
w t?uszczu ni? wi?kszo?? olejów i mas?a, oraz to ca?kiem
?atwo si? rozprowadza. Jest ?atwy w nowych wersjach
ró?ne produkty oraz dobre ?ród?o witaminy E.
Je?eli chodzi o gotowanie na olejach, s?
kilka do Twojej dyspozycji. Jest o wiele wi?cej ni?
co jest tutaj wymienione, chocia? te powy?ej s?
najbardziej popularne. Zdrowe od?ywianie wi??e si? z gotowaniem
zdrowa ?ywno?? – czyli tak naprawd? Twój olej do sma?enia
zajmuje centralne miejsce.